Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις από το ΘΑΡΡΟΣ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΑΡΡΟΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


  1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερό σας πλεονέκτημα ως υποψήφιος για τη διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου;
Απάντηση : Θεωρώ ως μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανθυποψηφίους μου, την άριστη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του νέου Καλλικρατικού δήμου. Γνωρίζουμε πρόσωπα, χώρους, χωριά, έχουμε δίκτυο ανθρώπων παντού, γνωρίζουμε ήδη  τα περισσότερα από τα προβλήματα του νέου δήμου και μπορούμε να τα επιλύσουμε νωρίτερα. Επίσης, πλεονεκτούμε, σε σχέση με την εμπειρία στα Αυτοδιοικητικά σε θέσεις ευθύνης και επίσης στην ποιότητα των ανθρώπων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό μας, τους άριστους των οποίων θα επιλέξει ο λαός. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα ως Δημάρχου, είναι αυτό που επεχείρησαν να μου προσάψουν ως μειονέκτημα: Την εντοπιότητα. Θεωρώ, ότι είμαι εντόπιος με όλη την σημασία της λέξεως στον νέο Καλλικρατικό Δήμο, αφού ήδη έχω την αυτοδιοικητική ευθύνη του χώρου ως αντινομάρχης προγραμματισμού  και υποδομών. Και όχι μόνο του νέου δήμου, αλλά του Νομού. Αφού γνωρίζουμε το μείζον, γνωρίζουμε κι το έλασσον. Επαναλαμβάνω: Είμαι πραγματικά εντόπιος στον νέο Καλλικρατικό Δήμο. Οι αντίπαλοί μας ατύχησαν που επεχείρησαν να μας προσάψουν ως μομφή της καταγωγή. Οι κάτοικοι του διευρυμένου Δήμου, με έχουν ψηφίσει ως Νομαρχιακό Σύμβουλο και ως υποψήφιο Βουλευτή του νομού. Εν σύνοψη το συγκριτικό πλεονέκτημά μας είναι: Γνώση του χώρου, των ανθρώπων, των προβλημάτων του και  εμπειρία για την  αντιμετώπιση τους. Γνώση των προγραμμάτων και των πηγών χρηματοδότησης. Σκληρή δουλειά, συστηματική επιμονή και διεκδίκηση  πόρων με στόχο την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνδημοτών μας.

  1. Ποιο κατά την άποψή σας είναι το μείζον πρόβλημα του Δήμου Μεσσήνης και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Απάντηση: Δεν υπάρχει μείζον, υπάρχουν μείζονα, που χρήζουν αντιμετώπισης. Μπορούν να συνοψιστούν στα εξής και  πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του δήμου. :
  • Δρομολόγηση της ανάπτυξης. Με θεσμοθετημένες περισσότερες αρμοδιότητες, στον  Καλλικρατικό  Δήμο Μεσσήνης περιμένουμε και τους ανάλογους πόρους.  Αν όμως αυτό δεν πραγματοποιηθεί λόγω της οικονομικής θέσης της Χώρας, εμείς, έστω και χωρίς αυξημένους κρατικούς πόρους θα δρομολογήσουμε ανάπτυξη ενεργοποιώντας τα ιδιαιτέρα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα μπορούμε να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς. Την ανάδειξη, προώθηση και πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Μολονότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων καθορίζονται από το Υπουργείο Γεωργίας, εμείς μπορούμε αναδεικνύοντας, προβάλλοντας και πιστοποιώντας την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας να συμβάλλουμε στην βελτίωση του εισοδήματος των συνδημοτών μας.
  • Τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο για την παραλιακή ζώνη από Μπούκα έως την Νέα Κορώνη, αλλά και στην πανέμορφη ενδοχώρα, μέσω προγραμμάτων Αγροτουρισμού.  Να δράσουμε ως χώρος υποδοχής και ενίσχυσης της ζήτησης για εξοχική κατοικία που θα δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Αθήνα –Καλαμάτα. Μπορούμε να πάρουμε την μερίδα του λέοντος από αυτήν την επικείμενη προοπτική διότι, διαθέτουμε τις εκτάσεις και τις υποδομές γι΄ αυτό τον σκοπό. Είναι γνωστό, ότι η οικοδομική δραστηριότητα κινεί πάνω από 100 επαγγέλματα, καταπολεμεί την ανεργία και δίνει προοπτικές για ολόκληρο τον Δήμο. Πρόκειται για στρατηγικό θέμα που θα προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
  • Διαδημοτική οδοποιία.
  • Ενδοδημοτική συγκοινωνία
  • Αγροτική οδοποιία.
  • Βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας των συνδημοτών μας, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση ιδίως στα απομακρυσμένα χωριά και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε με την μέγιστη δυνατή σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και ευθύνη.
  • Διαφήμιση –ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων καθώς και  άλλων μνημείων, ευχερής, ταχεία και ασφαλής πρόσβαση σε αυτούς. Υπάρχουν πολλοί, εξαιρετικά σπουδαίοι και σημαντικοί και δεν έχουν αναδειχθεί όσο τους αξίζει.
  • Απομάκρυνση της Χωματερής από τα λιμενικά.
  • Χώροι στάθμευσης στην πόλη της Μεσσήνης, περιμετρικά της πλατείας, με επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη, με στόχο την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την βελτίωση της εμπορικής κίνησης της Μεσσήνης και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 

  1. Πώς οραματίζεστε το Δήμο Μεσσήνης στο τέλος της θητείας σας, αν εκλεγείτε;
Απάντηση: Τον οραματίζομαι με  δρομολογημένες αναπτυξιακές διαδικασίες. Ήδη θα έχουμε βάλλει θεμέλια αναπτυξιακά με εφαρμογή σε καινοτόμες ιδέες και δράσεις έχοντας ενεργοποιήσει τα πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο δήμος όπως προαναφέρθηκα.
Τον θέλουμε με άριστη οργάνωση στις διοικητικές και  τεχνικές υπηρεσίες, με οργανωμένη φροντίδα στον χώρο της Παιδείας,  με μέριμνα στον τομέα της υγείας και με επέκταση της κοινωνικής βοήθειας προς τους έχοντες ανάγκη συνδημότες μας. Οραματιζόμαστε τον νέο Δήμο να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και  κοινωνική λογοδοσία. Τον θέλουμε, με δρομολογημένες πολλές προσπάθειες που θα ενισχύσουν την ζωή στο χωριό, μέσω της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος και να σταματήσουμε την πληθυσμιακή διαρροή προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οραματιζόμαστε  την πόλη της  Μεσσήνης, όχι μόνο πρωτεύουσα του νέου  διευρυμένου  Δήμου Μεσσήνης αλλά πραγματική συμπρωτεύουσα της Μεσσηνίας.